Julian Barnes – Arthur & George

Posted on: September 24th, 2012 by admin No Comments

Arthur si George n-ar fi avut niciodata de ce sa se intalneasca: origini si studii diferite, caractere la mii de ani distanta – unul plin de imaginatie, energic si erudit, celalalt rezervat, grav, singuratic. Cu toate acestea…

Victima unei teribile erori judiciare, incarcerat timp de mai multi ani si eliberat apoi fara explicatii si fara sa fie declarat nevinovat, George, pentru a deslusi misterul, apeleaza la Arthur, la vremea aceea unul dintre cei mai celebri englezi – creatorul personajului Sherlock Holmes.

Dincolo de intriga politista, Julian Barnes face o excelenta analiza a societatii victoriene.

„Arthur a intarziat la intalnirea cu George Edalji de la Grand Hotel, Charing Cross; l-au retinut niste probleme la banca. Acum intra iute in foaier si-si roteste ochii in jur. Nu-i e greu sa-si identifice invitatul, care il asteapta: unica fata tuciurie, vazuta din profil, e a unui barbat asezat la nici patru metri departare. Arthur e gata sa parcurga cei cativa pasi si sa-si ceara scuze, dar ceva il tintuieste locului.”

Acest ceva va avea o importanta capitala in povestea lui George, reala, caci s-a petrecut in Anglia sfarsitului de secol XIX.

Leave a Reply